Ki ne hallott volna afrikai csodatablettákról, indiai gyógynövényekről, misztikus amulettekről, amelyek egészséget, könnyen elérhető soványságot vagy boldogságot ígérnek. A csodabogyók egy része még meg is fizethető, hiszen havonta tízezer forintért ha szeded, megeszi a zsírod, és semmit nem kell tenned ezen felül. Én konkrétan falra tudok mászni az olyan ígérektől, amik szakmai szemmel abszolút betarthatatlannak tűnnek, fogyjál 20 kilót 4 hét alatt, és ne tegyél semmit ezért, csak vedd meg ezt meg azt... és sorolhatnám...

Tudom, hogy mennyire könnyű kettészakadni ezek miatt a dolgok miatt. Az egyik énünk hangosan mondhatja a fejünkben, hogy "ez irreális, biztosan nem működik", a másik pedig "de hát ha meg sem próbálom, nem derül ki, ennyi ember nem tévedhet, itt van a nevük meg az idézetük, ez bizonyíték". A jól megtervezett marketing célja, hogy olyan mondatokat állítson, amik úgy hangzanak, ahogy a termék eladásához szükséges, viszont pont annyiféleképpen értelmezhetőek legyenek, hogy ne lehessen beléjük kötni.

Leginkább az a hatékony és pénztárca kímélő, hogyha ezt a belső csatát a józan észre hagyod, mert ahogy mondják, a "remény hal meg utoljára", és szélsőséges esetekben a remény akkor hajlandó meghalni, ha a fél fizetésed hatástalan, értelmetlen dolgokra költötted, és már nincs pénzed, hogy ételt adj a gyerekednek, vagy befizesd a rezsid. De ott virít a csodavitamin az asztalon - legalább egészséges leszel. Vagy nem.

A kétkedés néha hasznos, néha haszontalan, a kettő között pedig az önmagad iránti őszinteség az, ami megadja a választ. Tudni fogod mindig, hogy a kétkedés őszinteségből fakad, vagy pedig csak félelemből – például, hogy elkerülj valamit (a tetteket a célodért?). Mindenkinek egyértelmű, hogyha nem tesz semmit, akkor nem történik olyan változás, amit elképzel. Ez az egészséges életmódra ugyanúgy igaz. Hiába szedsz havonta ötezer forintos gombakivonatokat, hogyha egész nap ülsz a tévé előtt és eszel össze-vissza.

A természetgyógyászathoz csatolt csodatermékek sokszor a gyógyszeripar "tehetetlenségétől" kiábrándult egyéneket célozzák meg, és milyen könnyű elhinni, hogy van egy kínai csodanövény, ami egy csapásra megoldja minden problémánkat, és még mellékhatása sincs!

Természetesen a gyógynövények csodálatosak, hiszen a természet ajándékai arra, hogy javítsunk az egészségi állapotunkon, és hozzásegítsük magunkat a belső harmóniánkhoz. De érdekes módon a legtöbb gyógynövény majdnem ingyen, de legalábbis minimális költségért elérhető, hiszen körbevesznek minket. Viszont sokszor érezzük azt, hogy ami drága, annak az értéke is biztosan több. Nos, ez nem feltétlenül így van, sőt sokszor az egyszerű és elérhető dolgok sokkal igazabbak.

Egy egyszerű kérdés

"Tudom, hogy változtatni kéne az életemen, az életmódomon, de nagyon nehezen megy."

"Ez a termék azt ígéri nekem, hogy ha pénzt adok érte, akkor ezeket megúszhatom, és semmit nem kell tennem önmagamért, csak beszednem a kapszulát és akkor minden szép és minden jó lesz?"

Engedd meg magadnak az őszinteséget, mert nagyon sok felesleges körtől fogod magad megkímélni, és a pénztárcádat rengeteg felesleges kiadástól. 

Nagyon sokan meglátták az üzletet már abban, hogy az emberek hajlamosak rá, hogy a lehető legkevesebb tettel, munkával és felelősségvállalással szeretnének hatalmas változásokat elérni az életükben. Nyilván, hiszen milyen jó lenne az! Gazdagíthatjuk őket, de ettől még (sajnos) nem fogunk igazán előbbre jutni, de rengeteg időt és pénzt vesztegethetünk el az értékes fejlődés helyett.

Tudom, hogy sokszor egyszerűbb és könnyebb lenne, ha lennének varázslók, akik egyetlen karmozdulattal, vagy elmormolt szóval megoldanák az életünk minden problémáját, vagy varázsszerek, amiket bevennénk, és elmúlna minden bajunk. De a varázslók mi vagyunk, és mi magunk tudjuk az életünket a megfelelő irányba terelni a saját álmainkkal, akaratunkkal és tetteinkkel.

 

Az internet korában szinte bármilyen „igazságot” bizonyíthatsz magadnak, de az önmagad iránt tanúsított őszinteséged az igazi útmutatód az információs káoszban. Bízz a legmélyebb és legőszintébb megérzésedben, és ne próbáld felülírni magyarázkodásokkal, és reménykedéssel, hogy megúszd azt, hogy cselekedj magadért.