A fokhagyma az egyik legnagyszerűbb gyógynövény, ami erős antibakteriális, antivirális és gombaölő hatással rendelkezik. Ezenkívül tágítja, és egyesek szerint tisztítja is az ereket, a rendszeres alkalmazással csökkenthető a vér LDL-koleszterin szintje és a magas vérnyomás. Most néhány otthon, könnyen és gyorsan elkészíthető módot ismertetek, amelyek rohamtempóban kikúrálnak a náthából.

A fokhagyma összetett módon fejti ki hatását. Egyrészt tartalmaz vitaminokat (A, B,  C és E), flavonoidokat, de talán a legfontosabb hatóanyaga az allicin. A felhasználás során tudnunk kell, hogy allicin csak akkor keletkezik, hogyha a fokhagymát megrágjuk vagy összezúzzuk. Ezért az összes fokhagymás recept alapja, hogy a gerezdet először törjük össze. Innentől kezdve több lehetőségünk is van, a célunknak megfelelően.

Összefoglalva mire is jó a fokhagyma:

  • baktérium ellenes, vírusölő és gombaölő hatású
  • tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást
  • erősíti az immunrendszert
  • fertőtlenítő hatású
  • tisztítja az ereket
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • jótékony lehet a rák elleni küzdelemben

Fokhagymatea

Ez az én személyes kedvencem. Számtalan alkalommal engem és a családtagjaimat is kihúzta már a náthás, megfázós problémából, ráadásul olyan gyorsan, ahogy még egyéb módszerekkel soha nem sikerült. Ha már elkaptunk valamit a téli hideg beköszöntekor, érdemes hát a fokhagymateához nyúlni.

Az elkészítése rendkívül egyszerű. Végy 2 gerezd fokhagymát, és zúzd össze fokhagymanyomóval. Körülbelül 3 deci forró vizzel öntsd le, majd takard le valamivel, hogy a gőz bent maradjon a pohárban. 10-15 percig kell állni hagyni, ekkorra egy fehéres folyadék keletkezik, és erős fokhagymaszagot (vagy illatot?) fog árasztani. Keverjünk bele 1 evőkanál mézet, és egy fél citrom levét facsarjuk bele. Még forrón érdemes elkortyolgatni.

Az íze elsőre elég durvának tűnhet egyeseknek, de személy szerint elég kellemesnek találom, talán még finomnak is mondanám. Minden esetre biztosan nem olyan rossz, mint amilyenre számítani lehet egy ilyen kotyvalékról hallva.

Arra érdemes figyelni, hogy érzékeny gyomrúak mindenképpen étkezés után fogyasszák, hiszen a citromlé és a fokhagyma is irritálhatja a gyomrot. Egyébként ki kell kísérletezni, hogy neked mi a megfelelő, lehet hogy egy fokhagyma gerezd is elég. Ráadásul a végeredmény erőssége nagyban függ a fokhagyma fajtájától is, például lehet kapni olyat, aminek semmi íze nincs, csak rettenetesen csíp. Az ilyen nem biztos, hogy ideális erre a teára.

Napi 3x érdemes fogyasztani. Azzal számolni kell, hogy 1-2 napon belül brutális fokhagymaszag leng majd körül, mivel a bőröd minden sejtjén át párologni fog, a körülötted élők nagy örömére. Na de ez is azt mutatja, hogy a fokhagyma hatása tényleg mindenhova elér. Tökéletes kezelés a különféle felső légúti fertőzéseknél, torokgyulladást hamar elmulasztja.

Mézes fokhagyma

Itt a méz lesz a hordozóközeg. Mézbe kell keverni összetört fokhagymát, és sötét hűvös helyre tenni néhány hétre. Amikor összeérett, sötét színe lesz. Ebből naponta egy kiskanállal érdemes bevenni. Az ilyen megoldások inkább azoknak ajánlatosak, akik az érrendszerük megóvására, vagy a körülöttük lévő náthától való védekezésre (megelőzésre) szeretnének koncentrálni. Amikor már beköszöntött a baj, akkor a fokhagymatea verhetetlen.

Almaecetes tea

Egy egész fej fokhagymát (gerezdenként tisztítva) összetörve tegyünk el almaecetbe, úgy, hogy az ellepje. Két hétig hagyjuk hűtőszekrényben állni, de jó alaposan zárjuk le, mert szinte bármilyen tetőt képes átrágni a fokhagymaszag, és azt vesszük észre, hogy a hűtőben MINDEN beitta. Amikor összeérett, akkor érdemes leszűrni a fokhagyma húsát, majd kis üvegbe tölteni szűrt folyadékot. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, 2-3 héten át mokkáskanálni mennyiséget lehet belőle napi szinten fogyasztani, főként megelőző jelleggel, vagy magas vérnyomás, illetve koleszterinproblémák kiegészítő kezelésére.

 

Rendszeres szedéskor természetesen szaglani fogsz, de megnyugtatlak, hogy te leszel az egyetlen, aki nem fogod érezni… ne csodálkozz, amikor a kollegád felkiált melletted, hogy „jesszusom! nyisson már valaki ablakot!”… főleg nyáron lesz hatalmas élményben részük a körülötted élőknek. Nade! Mindent az egészségért!