A PSMF diéta az egyik leghatékonyabb, leggyorsabb, tudományos módja a zsírból fogyásnak. A megalkotásának a célja az volt, hogy a lehető legkevesebb izomveszteséggel, a lehető legtöbb zsírvesztést produkáljuk, a lehető legrövidebb idő alatt. Álom jól hangzik... és annyi teljesen nevetséges szuperdiéta kering az interneten, hogy érdemes beszélni a valóságról is.

PSMF - Ketogén rohamdiéta

A ketogén és az alacsony szénhidráttartalmú étrendről már írtam párszor évekkel ezelőtt. Atkins diétáról itt, Ketózisról itt, Szénhidrát csökkentésről itt olvashatsz.

A ketogén étrend előnyeit és testösszetételre mért hatását talán ma már senki sem kérdőjelezi meg.

Néha azonban eljön az a pillanat, hogy a hosszútávú tervek nem működnek, mert például két hónap múlva esküvő lesz, vagy valami olyan esemény, amire egy kicsit szeretnénk soványabbak lenni. Természetesen ezért áldozatot is hoznunk kell, ugyanis a rohamdiéták egyáltalán nem egyszerűek, és nagyon megterhelik a szervezetet.

A PSMF alapvetése, hogy dobjunk ki minden felesleges kalóriabevitelt, amit a testünk rövidtávon képes nélkülözni. Így például gyakorlatilag lenullázzuk a szénhidrátbevitel - ezt a testünk elő tudja állítani a szükséges minimális mennyiségben a vércukor fenntartásához -, illetve a zsírt, ami pedig rengeteg plusz kalóriát jelentene, és gátolná a fogyást.

Akkor mi marad az étrendben?

Nagyon egyszerű: fehérje. Gyakorlatilag fehérjéből is csak annyi, amennyi tudományosan szükséges ahhoz, hogy a ketózisból ne hozzon ki minket, ugyanakkor viszont mégse kelljen a testünknek a fehérjtartalékaink lebontásával kezdenie a diétát. (értsd: izombontás)

Ez böjt!

A PSMF gyakorlatilag napi 600-800kcal bevitelt tesz így lehetővé, ami extrém alacsony kalóriatartalmú étrend kategóriába helyezi.

Ez többnyire úgy jön össze, hogy testtömegkilogrammonként kell számolni nagyjából 1.5-2g fehérjével. Ez ugye 80kg testtömeg esetén 120-160g fehérje per nap. Ez egyébként egyáltalán nem kevés. Nagyjából 600-800gramm csirkemellnek (vagy egyéb száraz húsnak) felel meg, és ez kitesz 480-640kcal energiabevitelt.

Természetesen mivel a zsír nullázva van, ez a csirkemell nem egy jó kis olivaolajon megsütött és mivel a szénhidrát is nullázva van főleg nem rántott csirkemell. Bár az tényleg nagyon finom, sajnos itt arról van szó, hogy sütőpapírra kell helyezni zsír nélkül a felvágott húst, besózni, fűszerezni, és a sütőben megpárolni/megsütni. Amúgy nem rossz egyáltalán úgy sem.

Mivel a PSMF (protein kímélő módosított böjt) a nevéből is eredően egy böjt. Így érdemes a fogyókúrás diéta helyett inkább úgy tekinteni rá, mint egy vízböjtre. Így már nem is olyan rossz, hogy a vízre kárhoztatás helyett ehetünk egy kis csirkemellet.

Természetesen még érdemes a csirkemell mellé tenni némi közel 0 kalóriás zöldséget (brokkoli, karfiol.. ilyesmi) és ezeket is szigorúan párolva adni némi rostot is az étrendünkhöz. Általában ezeket a zöldségeket ilyen alacsony kalóriatartalmú diétánál egyszerűen úgy égeti el a szervezetünk, mint amikor egy papírt bedobunk a kazánba, úgyhogy amiatt ne aggódjunk hogy ebben van 3-4g szénhidrát 100grammonként. Nyugodtan számolhatunk fél kiló brokkolit naponta.

Heti 1.5 - 2 kg fogyás...

Tudományosan lett megalkotva, hiszen annyi baromság (bocs) terjed az interneten, amivel az emberek próbálnak gyorsan lefogyni, hogy az már fájdalmas. Ez TÉNYLEGESEN biológiai alapokra épül, csodaszermentes, és kihozza a testünkből azt a fogyást, ami még biológiailag lehetséges.

A PSMF-fel érthető el talán a legnagyobb fogyás a legrövidebb idő alatt - az ismereteim szerint. Ennél tényleg csak a vízböjttel lehetne gyorsabban haladni, a kérdés, hogy azt mennyivel nehezebb kibírni. 

Egy PSMF diéta 2-4 hetes ciklusokból tevődik össze, utána ezt követnie kell 1-2-3 napos feltöltő szakasznak, ami nem visszakompenzált túlevést jelent, hanem normális, saját testünknek megfelelő mennyiségű energia, szénhidrát és zsír bevitelt. 

Ezután újra lehet kezdeni még egy 2-4 hetes ciklust.

A várható fogyás 1.5 - 2kg / hét. Amiből 1 - 1.5kg meg is tartható hosszabb távon.

Mit lehet nagyon elrontani?

Az összes rohamdiéta legnagyobb ellensége az, hogy lead valaki 5 kilót, ami már általában látványos (tehát egy 4 hetes PSMF már látványos tud lenni!), utána pedig ezzel megelégedve a sok éhezést és önsanyargatást követően elkezd túlenni. Na a 4 hét böjtölés és 700kcal bevitelek után, kb 1 hét alatt simán vissza lehet szedni a kiinduló tömeget, ha nagyon odatesszük magunkat székelykáposzta és csülökpörkölt fehérkenyérrel kombóval. 

Amúgy egy ilyen megszorított étrend után semmiképpen ne együnk túl, hanem szépen fokozatosan növeljük vissza az étrendünket a normális (!) szintre, és ne affölé. 

Ha még nem értük el a kívánt eredményt, jöhet még egy böjt kör. Ha elértük, akkor be kell állítani azt a szintet, aminél nem hízunk vissza. Nekem egyébként mindig ez a legnehezebb, és előbb utóbb általában elrontom, mert sokat dolgozom, keveset alszom, stresszes vagyok vagy bármi miatt. Elég csak egy két hetes "stresszes" időszak, és máris kukába lehet dobni az eredményeket.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az alacsony energiabevitel az első 3-7 napban alapból nagyon nehéz lehet. Szédeleghetünk, vagy végigalhatunk fél napokat. Érezhetsz olyat, hogy a tested nagyon forró, de lehetsz feszült is, ingerlékeny.

Van egy keto flu nevű jelenség, amit azért neveztek el így, mert az influenzához hasonló tüneteket jelenti, bár láz nélkül. Hidegrázás, fáradtság, émelygés, fejfájás, szédülés. Ezek konkrétan általában az első héten jellemzőek erősebben, de utána is vissza-vissza térhetnek. Na nem akarok senkit elijeszteni ezzel, én sosem tapasztaltam durván ilyen mellékhatásokat.

Ezek ellen egyébként a legtöbb amit tehetünk az a víz, víz, víz. Egy ilyen PSMF alatt TÉNYLEG nem elég a szokásos már 13:00 van, és ma már ittam 2.3 deci vizet típusú hozzáállás. Legalább napi 3 liter vizet meg kell inni, este pedig elektrolitport (amiben van kálium, magnézium, kálcium és nátrium) vagy ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor sós vizet inni. A sós víz szerintem nem szörnyű (nem mellesleg jót tesz a migréneseknek is), segít, hogy a test ne száradjon ki. Tehát PSMF alatt a sópótlás elengedhetetlen, és csökkenti a keto flu tüneteit. Sóból egy enyhén sós víz elég, a túl sok só és kevés víz kombó könnyen torkollhat hasmenésbe, a túl kevés meg egyszerűen csak nem hozza a kívánt hatást. Én egy negyed kiskanálni sót szoktam használni ez kb egy fél mokkáskanál reggel és egy fél mokkáskanál este, fél liter vízbe keverve. Az ásványvíz önmagában NEM elég sópótlás a böjtök mellé.

Mozgás?

Egy böjt nem éppen a hatalmas edzésekről szól. Hozzáteszem, hogyha amúgy jársz jógázni vagy kocogni, azt PSMF alatt is megteheted (bár lehet, hogy az intenzitást és a távokat majd módosítanod kell). Viszont mindenképpen ajánlom, hogy akár mozogtál eddig, akár nem, naponta fél óra sietős gyaloglást végezz. Ha nagyon izzadsz eközben, akkor mindenképpen pótold az elektrolitokat vagy csak igyál sós vizet.

Egyébként ha nincs semmi sürgős dolog, én mindenképpen egy hosszabb távú, lassabb megoldást választanék. 

Megjegyzés: Ha bármilyen krónikus betegséged van, szívprobléma, cukorbetegség etc., akkor fokozottan igaz, hogy konzultálj az orvosoddal, a böjttől néha lehet pl. szívritmuszavar, ezekkel jó tisztában lenni. Mindig a tested állapotához válassz életmódot. A PSMF egy intenzív, testete megterhelő módszer, bár olyanról nem hallottam, hogy bárki élete veszélybe került volna vagy ilyesmi.