Előző bejegyzésemben megosztottam egy filmet, amit mindenkinek érdemes megnéznie.

Most nézzük meg a teljes böjtölés témáját. Mire is jó a teljes böjtölés? Mikor érdemes vagy mikor nem érdemes alkalmazni? Ezeket a kérdéseket próbálom körüljárni most. Ebben a kis bejegyzésben a teljes böjtről osztom meg pár személyes tapasztalatomat.

A böjt valamiféle megvonást jelent magunktól. Ez lehet étel, víz, bármilyen szenvedélyünk.

Amikor valaki böjtről beszél, akkor elég sok minden jut az emberek eszébe. Egyrészt ott van a keresztények Nagyböjtje. Ez mostanra olyan könnyed formát öltött, hogy ha pénteken háromszor eszel, és csak egyszer laksz jól, és nem eszel húst (halat igen), már teljesítetted is a fizikai részét. Persze, mint minden böjt, itt is van "Szellemi" rész, amiről most nem beszélek, ugyanakkor szerintem elég érdekes, hogy a társadalmunk oda jutott, hogy már péntekenként háromszor enni is úgy tűnik, hogy valamiféle komoly önmegtartóztatást követel.

Aztán van, aki a böjt alatt olyan szintű böjtöt ért, hogy se víz, se étel. Van aki böjtnek hívja a léböjtöt, ami friss zöldség és gyümölcslevek ivását jelenti, és a szilárd és főtt táplálékokat iktatja ki. De olyan eset is van, amikor böjtnek nevezik a vegetáriánus táplálkozást - ilyen például a Reiki beavatás utáni, úgynevezett "Reiki böjt"

Vissza is térek a jelenlegi témára... 

 

Pár szó a teljes böjtről

A teljes böjt a legdrasztikusabb böjt. Csak víz fogyasztható, semmi más. A célja lehet a test ételektől való teljes tehermentesítése, vagy a lélek megtisztítása.

A böjt nem véletlen szerepel a legtöbb vallásban vagy spirituális tanításban. Már az ókorban is tudták, hogy a böjt megtisztítja az elmét, és befogadóvá teszi az új gondolatokra. Úgy érdemes elképzelni, mintha egy teli pohár lennénk, amibe már nem nagyon fér új dolog. A böjtölés hatására ennek egy része kiürül, és így képes teret engedni az új dolgoknak.

Személyes tapasztalatom alapján mondom, hogy ez ténylegesen így van. Bár fizikailag és lelkileg is kimerítő - néha küzdelmes -, ugyanakkor már pár nap után elkezdi feloldani a belső ellenállásunkat. Segít, hogy tisztább képet lássunk önmagunkról, helyzetekről, a minket körülvevő és a bennünk történő dolgok dinamikájáról, kerekebben lássuk az életünket. 

Érdemes pár napos lelki felkészüléssel belekezdeni egy böjtbe, és - legalább ha valami egészségügyi problémánk van - kikérni az orvosunk tanácsát. Alapvetően a böjt egy egészséges embernél nagyjából veszélytelen. Néhány nap alatt nem lehet éhenhalni, ez nagyon nagy hiba lenne az evolúciónkban. 

Az első 1-2 nap az átállás időszaka, amikor előfordulhat fejfájás, lehangoltság, energiaszegénység, rossz közérzet, és persze sóvárgás az étel után. Ez szépen fokozatosan elhalványul, bár nálam mindvégig megmaradt némi szédelgés. Ez azonban nem volt különösebben zavaró, és ahány ember, ahány helyzet, annyiféle böjti tapasztalás.

Kinek ajánlom a teljes böjtöt? 

Elsősorban azoknak, akik lelki/szellemi/pszichés megtisztulásra vágynak.

Kinek nem ajánlom a böjtöt?

Nem egészséges embereknek orvosi ellenőrzés nélkül. Fogyókúrázóknak a gyors fogyás reményében - erre vannak sokkal értelmesebb módszerek is. Pszichés problémákkal küzdőknél akár erősítheti is a böjt a tüneteket, ezért nem érdemes felügyelet és segítség nélkül belevágni. Erre nagyszerű böjt-táborokat szerveznek már, ahol segítik a teljes folyamatot.

Hogyan? Mit lehet inni, enni?

Csak vizet lehet inni, abból is a lehető legtisztábbat érdemes (pl. ásványvíz). Enni egyértelműen semmit.

Természetesen 100%-os az alkohol és dohányzásmentesség.

Néhányan hashajtással kezdik a böjtöt, főleg a "méregtelenítés hívők". Én azt mondom, hogy hagyjuk a testünknek, hogy csinálja, amit csinálni akar közben. Tehát szerintem felesleges hashajtani, és az egész "méregtelenítés" elméletnek sem vagyok nagy hívője. 

Hogyan érdemes csinálni?

A teljes böjt nem az, ami közben eljárunk dolgozni, hanem inkább egy barlangunkba visszavonuló, önmagunkkal töltött néhány napot jelent. Tehát érdemes szabadságot kivenni, távolabb helyezkedni a családtól, az informatikai eszközöktől, a televíziótól, a mobiltelefontól - mindentől ami felesleges ingerekkel áraszt el. Érdemes kerülni a dolgokat, amik bármilyen módon felkavarhatnak. A megtisztuláshoz hozzátartozik az is, hogy önmagunkkal töltjük ezt az időt, ami nagyon sok embernek teljesen szokatlan, sőt ijesztő is lehet. 

Egy csöndes helyen, a természetben való séta abszolút jó ötlet a böjt alatt. 

Arra pedig legyél felkészülve, hogy lehet, hogy 10-12 órákat is aludni fogsz.

Mennyi ideig érdemes csinálni?

Szerintem 3-5 napig, de vannak, akik akár 10 napig is könnyedén megcsinálják. Én egyszer 5, egyszer 3 napig csináltam. Mindkettő teljesen más élmény volt, és egyik sem volt jobb vagy rosszabb, mint a másik.

 

Hatás, konklúzió

Nem bántam meg, hogy kipróbáltam a teljes böjtöt. Különösebb célom nem volt, pusztán a kíváncsiság hajtott mindkét alkalommal, és nagyon érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb. Egyrészt tudom, hogy étel nélkül napokig, gyakorlatilag teljesen gond nélkül el lehet lenni, és még az sem igaz, hogy végig lehangolt, kedvetlen és energiaszegénynek kell lenni. Ugyanúgy képes voltam emeleteket lépcsőzni, és egyéb általános fizikai aktivitásra is. Bár azt nem mondom, hogy egy aerobic órára elmentem volna. :-) Az elmém pedig jelentős változáson ment át az 5 nap alatt. A dolgokat elkezdtem más színezetben, más nézőpontból is látni.

Minden ember más, és mindenkiből mást fog kihozni ez a néhány nap. Nem érdemes előre elvárásokat gyártani ezzel kapcsolatban. Csak bízd magad rá a helyzetre.

Ugyanakkor a test éhínségre ítélése egy nagyon szélsőséges módszer, amitől egy Európában élő ember már pár száz éve biztosan elszokott. 

Van elérhető irodalom a témáról bőven. Egész programokat találhatsz az interneten, én itt most nem fogom letenni a voksom egyik mellett sem. Mielőtt belefogsz, mindenképpen tanulmányozd át őket, nem ajánlom, hogy vakon beleugorj a dologba - bár valszeg különösebb gond akkor sem lenne.

És még valami. Ha elkezded, ne hagyd abba. Ha az első 1-2 nap nehézségeinél kiszállsz, nem jutsz el oda, ahol ezek eltűnnek, és az egészből csak a negatív tapasztalatod marad meg. Akkor meg nem sok értelme volt. Szerintem.

 

Következő bejegyzésemben a Léböjtről fogok írni, ami talán több embernek lesz hasznos.

Az előző bejegyzésben ajánlott film itt érhető el: "Kövér, beteg és majdnem halott"