A fehérjéket aminosavak alkotják, amelyek egy részét a szervezetünk elő tudja állítani, egy másik részét csak táplálékban lehet bevinnünk. Ezeket hívják esszenciális aminosavaknak. Könnyű megjegyeznünk, hogy a fehérje sokkal jellemzőbb mennyiségben fordul elő a húsfélékben, mint a növényekben. Vannak növényi fehérjék is, különben a vegetáriánus táplálkozástól teljesen leépülne a test, de az egyszerűség kedvéért azt mondanám, hogyha a fehérje beviteléről beszélünk, akkor nem a növényekkel foglalkozunk, hanem az állati fehérjékkel.

Az aminosavak azok az építőelemek, amikből a fehérje áll, az emésztés során a bevitt fehérje ezekre bomlik le, és a szervezetünk ezeket használja majd fel arra, hogy a számára megfelelő fehérjéket építse fel. Ezek a testünk legfontosabb építőkockái, amikből minden összeáll. 

A húsok nagyjából 20%-ban tartalmaznak fehérjéket, ezek teljes értékű fehérjék, ami azt jelenti, hogy a minden esszenciális aminosav megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. A növényi fehérjék nem teljes értékűek, még a szója sem, mert ezekből egyik másik fontos aminosav hiányzik. Természetesen növények kombinálásával megfelelően bevihető minden aminosav, ha nem is elegendő mennyiségben.

Tipikus fehérjék a mindennapokban: húsok, halak, máj, tojás, tejtermékek, szója, sárgaborsó, lencse, bab, gabonák, egyéb növények. 

A fehérjék a test építőköveit adják, energiaforrásként ideális esetben a test nem használja fel őket, ezért alapvetően értelmetlen számolni azzal, hogy egy gramm fehérjében 4kcal energia van.. Persze sanyarú éhínség stb esetén a fehérjét ugyanúgy elégetjük, mint a szénhidrátot vagy a zsírt az életben maradásunk érdekében.

Mennyit?

A napi ajánlott mennyiség minimum 1 gramm / testtömegkilogramm.

Aki az izmait építeni szeretné, vagy legalábbis megőrizni, ennél többet kell fogyasztania. (1.5-2g/ttkg)

Időseknek szintén több ajánlott. (1.3g/ttkg)

Stresszes életnél is hasznos lehet növelni a mennyiséget.